VTEM Banners

Voor de opbouw, het in stand houden en het herstel van het organisme evenals voor de aanbreng van energieleverende- en beschermende stoffen heeft de mens voedsel nodig.

De voeding vervult naast haar fysiologische rol ook een psycho-sociale rol. Het is een centraal element waar rond de maatschappij en de menselijke beschaving zijn opgebouwd.

1. Fysiologische rol
Voedsel heeft als belangrijke taak het lichaam van voldoende voedingsstoffen te voorzien, De voeding levert bouwstoffen, beschermende stoffen en brandstoffen.

Bouwstoffen zijn nodig voor de opbouw van het lichaam (groei en ontwikkeling) en voor de voortdurende hernieuwing van de weefsels. Belangrijke bouwstoffen zijn eiwitten, water en bepaalde mineralen.

Beschermende stoffen zoals vitamines, mineralen, spoorelementen en voedingsvezels zorgen voor de goede werking van het organisme en verhogen de weerstand tegen ziekten.

Brandstoffen verschaffen energie. Energie is nodig voor "inwendige arbeid" zoals ademhaling, spijsvertering, hartwerking,... en voor "uitwendige arbeid" b.v. sporten, bewegen, fietsen en werken.

2. Psycho Sociale Rol
Een voedingsmiddel is niet alleen iets dat moet voeden, maar ook iets dat lekker zou moeten zijn, waarnaar men zou moeten verlangen, dat een emotionele stimulans kan zijn.

Het geeft een gevoel van welbehagen, zowel lichamelijk als geestelijk. Voeding heeft ook een sociale betekenis van gezelligheid, samenzijn, enz.


Noodzakelijke bestanddelen
De voedingswaarde van wat we eten wordt bepaald door de aanwezige nutriënten.
Nutriënten of voedingsstoffen zijn specifiek checmische bestandsdelen van voedingsmiddelen die zorgen voor groei, weefselopbouw, herstel en het in de hand houden van onze lichaamsfunctie.

Deze nutriënten zijn:

- Eiwitten
- Vetten
- Verteerbare koolhydraten
- Voedingsvezels
- Water
- Minderalen en spoorelementen
- Vitamines

          Samenkomen is een begin;
          Samen blijven is vooruitgang;
          Samenwerken is succes"

                                          Jo-IngDia Nederland

Contact

Bezoekadres :
Oeverlandenweg 2
7944 HZ Meppel

Tel: 06 - 134 875 45
B.g.g.: 06 - 213 914 56
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: www.jo-ingdia.nl